De top 5 mooiste stadspaleizen in Nederland


27 juni 2022

Versailles, Schönbronn, de verboden stad je kent ze wel. Van die plekken waar duizenden toeristen je pad blokkeren en jezelf vermoeid de zoveelste trap beklimt, bezweet en je camera gereed om foto’s te schieten. Terwijl je denkt ‘Jeetje wat is het hier mooi’. Maar soms hoef je die massa mensen niet te trotseren om het te kunnen bekijken. Vandaag nemen we je namelijk mee naar de vijf mooiste paleizen in de steden van….. Nederland! Om het zo leuk mogelijk te houden voor iedere stad doen we maar een per stad.

1. Paleis het Loo in Apeldoorn

Tja. Je kunt er mee afsluiten als de knaller of mee beginnen als de knaller. Hoe dan ook is dit toch wel het grootste en mooiste paleis dat Nederland rijk is. Zelfs de koning van Engeland heeft hier in de jaren 1700 nog wat gewoond, sterker nog hij is de hele toko begonnen. Het is tegenwoordig een museum. Daar vind je allemaal konings dingen en een ondergrondse nieuwe ingang. Maar vroeger hebben hier de rijken der aarden gewoond. Koningin Wilhelmina en haar man hebben hier hun gelukkige huwelijksjaren doorgebracht en de tuinen zijn aangelegd alsof ze zo vanaf versailles komen. Nu we het daar toch over hebben. De inspiratiebron is ook niet heel erg ver te zoeken. Vroeger was het trouwens wit en was er een extra verdieping. Niet meer nodig dachten ze toen Margriet en Familie er in de jaren 80 weg gingen. Dus werd dat weer gewijzigd in een wat subtieler Nederlands tafereeltje. Sindsdien kun je het elke dag bezoeken en staat de koffie met koek klaar om de trouwjurken van Maxima te bewonderen.
Paleis het loo

2. Princessehof in Leeuwarden

Veel paleizen in steden hebben hun wortels ergens bij Oranjes liggen. Zo ook het princessehof in Leeuwarden. Tegenwoordig een plek om keramiek te vinden, en zelfs te maken. Maar vroeger woonde hier de vriendelijke maar iets vollere Marijke Mue. De, ja je leest het goed, directe voorouder van onze huidige koning. en als we de zijkant van het paleis mogen geloven, zowat ieder koning in Europa. Ze stond waarschijnlijk hoog aangeschreven op het fokprogramma, maar dat terzijde. Ze was trouwens erg geliefd bij de bevolking in Leeuwarden. Zo ging ze door de straten van Leeuwarden in haar draagkoets als een soort strooipiet suikergoed naar de inwoners gooien om daarna weer in haar paleis de restanten zelf te nuttigen. Maar goed, haar woonpaleis was dus dit statige pand. Wil je het bezoeken, dan moet je eerst naar Leeuwarden toe. Maar als je daar bent is het zeker de moeite waard. Een echt uniek stadspaleis.
Paleis het loo

3. Kasteel van Breda

Is het echt een paleis wanneer ‘kasteel’ in de titel staat? Ach, zo strikt zijn we niet in onze top 5. Oud en niet te bezoeken. Ook wederom iets met Oranjes en tegenwoordig in gebruik van defensie. Dus voordat we iets strafbaars zeggen, laten we snel verder gaan naar nummer 4.
Paleis het loo

4. Paleis Kneuterdijk in Den Haag

Kijk dit is nou precies zo'n paleis wat niemand echt kent maar toch onwijs leuk is. Het staat namelijk op de hoek van een straat. Wederom een Oranje die het kasteel heeft bewoond. Willem de 2e. Onze tweede koning. Zijn vrouw, Anna Paulowna heeft het verwaarloosd toen Willem het leven liet, maar is daarna weer opgeknapt en op de open museumdagen kun je de indrukwekkende gotische zaal bekijken. Ook zijn hier een paar NSB’ers ter dood veroordeeld, maar we snappen dat dit misschien niet echt iets toevoegt aan de vreugde van dit bericht. Vernoemd naar de straat waar het staat en die straat is weer vernoemd naar een Vogeltje. Het Kneutertje. Of kneu.

Kneu

Tegenwoordig zit de raad van state in dit gebouw. En heeft het als enige paleis in deze lijst nog iets van waarde met betrekking tot de regering.

Paleis het loo

5. Paleis-Raadhuis te Tilburg

Misschien een vreemde eend in de bijt. Redelijk nieuw, wel connectie met de Oranjes maar erg strak en modern, beetje een lego kasteeltje. Nu we hem wat beter bekijken valt het toch een beetje tegen. Eigenlijk is het paleis helemaal niet zo mooi. Nee, we trekken nummer 5 terug. Deze komt niet op de lijst.
Paleis het loo

5. Markiezenhof in Bergen op Zoom

Het oudste stadspaleis van Nederland. De markiezen van Bergen hebben dit stulpje gebouwd en dit heeft echt helemaal niets, maar dan ook niets met de Oranjes te maken. Beatrix heeft het in de jaren 80 van de vorige eeuw wel heropend, maar daar houdt de connectie dan ook mee op. Het is een museum, zit een leuke winkel bij, en daarmee houdt het wel een beetje op. Het is ook de nummer 5 he, zelfs de edelen die zich de eigenaar noemde van dit paleis vonden het niet echt de moeite waard om er te wonen. Dus gebruikte ze het op een gegeven moment maar als Kazerne. Dat heeft toch nog enkele decennia geduurd voordat het de huidige functie kreeg.
Paleis het loo
Nou dit was onze top 5. Wat vind jij het mooiste paleis van Nederland.

Geschreven door

Wouter Propstra

Onze Reviews

 • In één woord; geweldig!

  Het was een fantastische ervaring! Van te voren kregen we al diverse opdrachten/hints, waarbij de spanning al hoog opliep. Je moet veel samenwerken wat weer goed is voor de teambuilding. Alles was tot in de puntjes geregeld en zeker voor herhaling vatbaar!

 • Toppers

  We hebben een leuke dag gehad, maar ook een onwijs leuke week. Vooraf kregen we al een paar opdrachten zodat we al een goed beeld kregen van hoe het uitje er op de dag zelf uit zag. Voor herhaling vatbaar!

 • Goed verzorgd uitje

  De dag zelf werd tot in de puntjes verzorgd. Leuke spelelementen op de dag zelf, maar ook vantevoren werd het thema van het spel super geïntroduceerd. We hadden enkele weken voor het uitje al veel lol gehad met puzzels etc. Zeker een aanrader om te doen met een groep!

  Mis niets van Uitjes Fabriek

  Contact

  Willen jullie graag vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor een onvergetelijk bedrijfstuitje? Wij zouden het leuk vinden om met jullie in contact te komen. Hier vinden jullie alle mogelijkheden.