Het unieke van een stad


14 juni 2022

Wat maakt een stad nou uniek?! En wat is nou de grootste reden waarom je een stad bezoekt. Ik weet nog wel de eerste keer dat ik Maastricht bezocht (geen paniek het einde is positief), het viel me toch een klein beetje tegen. Iedereen was er zo enthousiast over en ik kon die enthousiasme maar niet vinden. Had ik me er teveel op verheugd? Was het eigenlijk niet zo'n bijzondere stad? Wat was het? Waar zit hem toch de magie, die iedereen anders wel kon vinden?

Ik kan je zeggen, dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk. - Einde blog. Nee grapje natuurlijk. Maar het is wel zo. Ik kan natuurlijk niet voor sommige mensen spreken dat er toch echt een paar steden in Nederland zijn die ik niet perse fantastisch kan vinden. We houden de namen in het midden. En met die redenatie is natuurlijk iedere stad mooi. Maar toch staan Maastricht, Haarlem, Utrecht en ja natuurlijk Amsterdam vaak in het rijtje met mooiste steden van Nederland. Dus deze steden hebben toch een bepaalde magie die veel mensen aanspreekt. Dus laten we het dan ook persoonlijk houden, ik geef jullie mijn criteria.

Mijn criteria.

Ik begin gewoon met mijn lijstje, en zie maar wat je daar van vindt..

1. De Sfeer

Beetje te cliche? Tja, waarschijnlijk. Maar als ik hier dan toch een voorbeeld mag noemen. In een bepaald land, ergens in het zuiden, in de vorm van een laars. Zijn prachtige steden te vinden. De pareltjes van gebouwen vind je op iedere hoek van de straat. De romantische sfeer in sommige steden zit soms tegen het kleffe aan en iedere stad heeft zijn of haar unieke kenmerken. Maar toch. Rijd eens voor de grap door een van deze steden. Of stap eens in de metro. Het voelt alsof je er op geen enkele manier welkom bent. Dus punt een. Laat.mij.welkom.zijn! Tussen haakjes. Het was niet Rome.

Punt twee, De Gebouwen

Kijk dat iedereen welkom wilt zijn in een stad lijkt me vanzelfsprekend. Ik bedoel, ja toch? Maar nu wordt het toch al een tikkeltje persoonlijk. Want ik kan je wel raar aankijken als je zegt dat je de euromast een pareltje in Rotterdam vind, maar ik bedoel als dat jouw reden is om vaker naar Rotterdam te gaan, good for you! Ik persoonlijk vind mijn voldoening toch meer in de oude gebouwen. De mooie kerken, de geschiedenis die zich heeft afgespeeld in de stad. De verhalen van oud bewoners die door de grachten van het centrum rondbazuinen. Hoe ouder, hoe beter. In Rome liep ik op de marmeren vloeren van het ‘monument van Victor Emanuel II’ te dagdromen dat daar vroeger Julius Caesar rondliep zijn koninkrijk ‘het romeinse rijk’ te beschermen. En met een euforisch gevoel te denken, zo hoort een stad te zijn. Dit is de geschiedenis die ik zoek. Dit zijn de gebouwen die het verhaal van het verleden vertellen, het verhaal van onze geschiedenis. Totdat ik erachter kwam dat het gebouw gemaakt is om een of andere Victor Emanuel te eren, een man waarbij mij geen enkel belletje doet rinkelen, die ergens in de jaren 90 van de 19e eeuw leefde, totaal geen connectie met het romeinse rijk. Maar goed, dat terzijde.

Punt Twee; oude gebouwen met een geschiedenis

Punt drie: Groen

Heerlijk, ja ik snap dat het raar klinkt, groen in een stad. Maar het kan, en het is eigenlijk ook wel noodzakelijk om een stad tot in den hoogte op te hemelen. Natuurlijk, Amsterdam heeft het vondelpark, Nijmegen heeft dat park waar die man zo'n liedje voor de hard werkende vrouw heeft gezonden en Den Haag heeft het malieveld, maar een beetje groen hoort op zn minst ook aanwezig te zijn in het centrum. Het brengt zoveel sfeer. En helaas mis dat in sommige steden van Nederland. Maar goed, dof en grijs kan ook een leuk thema zijn. Een mooi park kan trouwens veel goed maken. Luxemburg, dat park in dat dal. FANTASTISCH. Maar het kan ook sfeer toevoegen aan leuke terrasjes. Breda heeft bijvoorbeeld een erg fijn terras gebied midden op het plein waar grote oude bomen je de zin van het leven toe zingen terwijl de bladeren op het ritme van de wind wiegen en de oer-Brabantse mensen langs de terrasjes lopen.

Dus punt drie: Groen!

Conclusie

Nogmaals, ieder zijn eigen. Ik bedoel ik bekijk de stad door mijn ogen en hoe die van jou naar een stad kijken ligt geheel aan je persoonlijke smaak. Maar ik denk dat voor niemand een ding perse een stad maakt. Nee mijn persoonlijke mening is dat verschillende onderdelen een stad, en magische stad maken. En ik hoor mensen denken, maar Maastricht heeft toch alles wat hierboven staat beschreven. En dan zeg ik Correct. De eerste keer keek ik namelijk niet via mijn ogen naar de stad, maar ik ging er met heel andere verwachtingen in. Ik bedoel kom op, André Rieu staat je met z’n viool op te wachten, de oude gebouwen zijn ouder dan Victor Emanuel en julius caesar bij elkaar opgeteld en je longen worden schoongemaakt door de verse zuurstof die de bomen uit werpen. Nee, ik ben goed op mijn mening teruggekomen mensen. Maastricht is een heerlijke magische en prachtige stad die zeker in mijn lijstje van mooiste steden van Nederland staat.

Geschreven door

Wouter Propstra

Onze Reviews

 • In één woord; geweldig!

  Het was een fantastische ervaring! Van te voren kregen we al diverse opdrachten/hints, waarbij de spanning al hoog opliep. Je moet veel samenwerken wat weer goed is voor de teambuilding. Alles was tot in de puntjes geregeld en zeker voor herhaling vatbaar!

 • Toppers

  We hebben een leuke dag gehad, maar ook een onwijs leuke week. Vooraf kregen we al een paar opdrachten zodat we al een goed beeld kregen van hoe het uitje er op de dag zelf uit zag. Voor herhaling vatbaar!

 • Goed verzorgd uitje

  De dag zelf werd tot in de puntjes verzorgd. Leuke spelelementen op de dag zelf, maar ook vantevoren werd het thema van het spel super geïntroduceerd. We hadden enkele weken voor het uitje al veel lol gehad met puzzels etc. Zeker een aanrader om te doen met een groep!

  Mis niets van Uitjes Fabriek

  Contact

  Willen jullie graag vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor een onvergetelijk bedrijfstuitje? Wij zouden het leuk vinden om met jullie in contact te komen. Hier vinden jullie alle mogelijkheden.